top of page
Zoeken
  • vanackeleyenm

Slapend werken aan je immuunsysteem


Het is algemeen bekend dat het belangrijk is om voldoende te slapen. Slaap is essentieel voor het herstel van je lichaam. Je lichaam komt tot rust en bereid zich voor op de volgende dag. Wist je dat voldoende slaap niet alleen belangrijk is voor je cognitieve functies of het herstel van je spieren? Ook speelt voldoende slaap een belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem. Hoe dat precies zit? We vertellen je er meer over in deze blog!

Slaap en de werking van het immuunsysteem

Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen verschillende ziektes en virussen van buitenaf. Om het immuunsysteem goed te laten werken, helpt het om gezond te eten en genoeg te bewegen. Daarnaast heeft voldoende slaap ook een positieve werking op het functioneren van ons immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat een slaaptekort negatieve invloed heeft op verschillende parameters in het lichaam. Elke parameter heeft een verschillende functie bij de werking van het immuunsysteem. Simpel gezegd, zorgt slaaptekort voor een immuunsysteem wat minder goed werkt.

Hoeveel uur slaap per nacht is dan voldoende?

Regelmatig hoor je mensen zeggen dat zij prima kunnen functioneren met weinig slaap. Maar geldt dit ook voor je immuunsysteem? Onderzoekers hebben gekeken naar hoeveel uur slaap er nodig is voor een goede werking van het immuunsysteem. Tijdens dit onderzoek werd de slaapduur en -kwaliteit van de deelnemers gedurende zeven dagen gemeten. Vervolgens werden deze deelnemers blootgesteld aan een verkoudheidsvirus. Er is gekeken naar een verband in de ontwikkeling van een verkoudheid tussen de deelnemers met weinig slaap en de deelnemers die een goede nachtrust hadden gehad.

Sneller verkouden bij minder slaap

Dit onderzoek laat zien dat mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen, de grootste kans hebben op het ontwikkelen van een verkoudheid. Bij de deelnemers die minder dan 5 uur per nacht sliepen, werd 45% verkouden na blootstelling aan het verkoudheidsvirus! Hoe langer je slaapt, hoe minder kans je hebt op het ontwikkelen van een verkoudheid. Van de deelnemers die meer dan 7 uur per nacht sliepen, ontwikkelde slechts 17% een verkoudheid. Het ging hierbij om een observationeel onderzoek, dus er kunnen geen harde conclusies worden getrokken. Wel lijkt het erop dat er een grotere kans is op het ontwikkelen van een verkoudheid, wanneer je weinig slaapt.

Maak je niet druk

Nu we weten dat voldoende slaap ook belangrijk is voor je immuunsysteem, heb je nog meer reden om aandacht te besteden aan je slaapkwaliteit. Pas wel op dat je jezelf hierbij niet teveel druk op legt om goed te slapen. Deze druk kan juist voor een averechts effect zorgen! Maak kleine stappen door wat eerder naar bed te gaan, een meditatie te doen voordat je gaat slapen en je schermtijd vlak voor het slapen te beperken.


16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page