top of page
Zoeken
  • vanackeleyenm

Verbrand je meer calorieën als je niks eet na je workout?


Er wordt wel eens gedacht dat je meer calorieën verbrand wanneer je na je workout niet eet. Dit komt voort uit het principe dat je vetverbranding na het sporten hoger ligt en dit wil je niet verstoren door wat te eten. Maar heeft het eigenlijk wel zin om je maaltijd uit te stellen? Je leest het in deze blog!

Verhoogde verbranding

Het klopt dat je vetverbranding na een training is verhoogd. Maar niet alleen je vetverbranding! Je gehele stofwisseling is na een workout harder hoger. Afhankelijk van de intensiteit van je training kan deze verhoogde stofwisseling wel voor twee dagen aanhouden! In het algemeen verbrand je dus meer calorieën door te sporten. De reden dat jouw stofwisseling hoger ligt heeft te maken met dat je lichaam ervoor wilt zorgen dat alle lichaamscellen zich weer herstellen. Hier is extra energie en dus brandstof voor nodig. Ook zijn er bouwstenen nodig om de spiervezels te herstellen en op te bouwen. Wanneer je niet eet na je training mist je lichaam deze belangrijke brand- en bouwstoffen.

Wel of niet eten na je workout?

Uiteindelijk is het beter voor je lichaam om wel wat te eten na je workout. Je doet je trainingseffect namelijk teniet wanneer je dit niet doet. Je hebt koolhydraten nodig om je brandstof weer aan te vullen en eiwitten voor het herstel en de opbouw van je spieren. Vooral als je twee trainingen vlak achter elkaar hebt (bijvoorbeeld in de avond en de volgende ochtend), heeft je lichaam maar kort de tijd om zich volledig te herstellen. Wanneer je dan ook nog niks hebt gegeten na je training in de avond, is de brandstof ‘tank’ van je lichaam niet optimaal bijgevuld aan de start van de training in de ochtend. Dit betekent vaak een verminderde prestatie, vermoeidheid en een grotere kans op blessures.

Let op de intensiteit

Het is afhankelijk van de intensiteit van je workout of het echt belangrijk is om wat te eten na je workout. Heb jij een rustige yoga les gevolgd en is je volgende workout pas drie dagen later? Dan heeft je lichaam voldoende tijd om te herstellen. Ook is het niet nodig om na een uurtje wandelen een eiwitshake naar binnen te werken. Pas wanneer de intensiteit een stuk hoger ligt en je jouw spieren flink belast, is het van belang om een herstelmaaltijd te nemen.

Niet alleen belangrijk vlak na de workout

Het nemen van een maaltijd met goede voedingsstoffen is niet alleen belangrijk op het moment na je maaltijd. Zoals genoemd kan je verhoogde stofwisseling wel voor twee dagen aanhouden. Het is daarom belangrijk dat elke maaltijd genoeg eiwitten en koolhydraten bevat om optimaal te herstellen. Ook hier geldt weer dat de behoefte voor iedereen anders is. Je kunt je voorstellen dat een fanatiek wielrenster meer koolhydraten nodig heeft dan een recreatieve krachtsporter. Laat je daarom adviseren of maak gebruik van een voedingsschema dat is afgestemd op jouw behoeften.

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page